Wisselvallige lente en Flip

Het weer en de tuin

We hebben rond IJsheiligen (11 t/m 14 mei) een week met nogal veel regen gehad. Het was zo afgekoeld dat we in een trui met lange mouwen liepen. Dat klopt van geen kant met dit land. De eerste paar dagen denk je nog: ach, lekker voor de tuin en het drinkwater. Maar na een aantal dagen begon ik ‘m toch te knijpen. Het vroege voorjaar was al zo koud en donker dat de moestuin achter liep. Ik heb pas gisteren de laatste tomatenplantjes in de tuin gezet en dat is heel laat. Het is natuurlijk de grote vraag of die achterstand funest is of dat de natuur het allemaal weer herstelt. Na de regen kwam meteen de volgende dag een bak zon op het land af en dat allemaal zonder waarschuwing. Opeens was het boven de 25 graden en liep je weer te puffen met korte mouwen. We leven wel helemaal mee met het natuurritme en dat vind ik super! De natuur is gewoon de baas en we passen ons aan.

De ‘rotonde’ in de parktuin. Over het oude hek groeit de trompetplant. Paarse en gele solarlampjes. Oude brokken steen, kiezels en cement van eigen terrein.

Achterkant van de rotonde met paarse sering (uitgebloeid), muntsoorten en een fluweelboom

Kamperfoelie

Digitalis / vingerhoedskruid, zelf uit zaden laten groeien

Gouden tor

We hebben 3 vuurdoorns staan die ik eerst een beetje saai vond. Komt ook door de gemene prikkers. Pas toen er gekleurde besjes in het najaar kwamen werden ze interessant. En nu ze bloesems hebben, vind ik ze weer heel mooi. Ze ruiken lekker en ik laat ze staan. Ik snoei ze wat bij zodat we er niet in blijven hangen.

Duizendschoon type Sweet William. Uit zaden opgekweekt. Vorig jaar gezaaid en nu veel hoge stengels met diverse kleuren bloemen. Ik hoorde dat er Hongaren zijn die deze bloemen kweken en ze verkopen op de markt. En ik heb in NL een tuinbuurman horen zeggen dat ze ook wel de ‘avondvierdaagse bloemen’ worden genoemd. Omdat je die op de laatste dag krijgt. Daar kan ik me iets van herinneren.

Kaasjeskruid, uit zaden gekweekt. Malva Sylvestris Ik vind de kleur heel mooi, ook de strepen die wel door een penseel lijken te zijn gezet. Er staat in de tuin ook lichtroze kaasjeskruid maar die kwamen vanzelf op. Ze komt in NL in het wild voor. De vorm van de vruchtjes lijkt op die van een plat, rond kaasje, vandaar de naam. Ik laat expres een flinke strook verwilderen. Ook een hele strook brandnetels laat ik ongemoeid. Brandnetels zijn een waardplant voor bepaalde rupsen. Die wonen en slapen erin, ze hebben de plant nodig om te overwinteren als eitje of als pop. En als je van vlinders houdt, moet je de rupsen een thuis geven. Ik mag graag lezen over dit soort onderwerpen.

Een heel stuk niet maaien en je krijgt een cadeautje: allemaal kleine bosviooltjes.

De foto bovenaan dit blog is van de Boerenjasmijn, we hebben 3 grote struiken en ik vind ze zo mooi! Ook weer een heerlijke geur.

Hostie eh nee tosti… of nee, hosta! Met bovenin een hortensia en beneden citroenmelisse.

Gekochte planten: een roze en een blauwe akelei. Op de voorgrond Pachysandra terminalis.

Links yucca, rechts de vuurdoorn. De hoge planten om de stoel heen zijn kamperfoelies. De groene pruikjes bij de kip zijn smalle weegbree. Daarvan maak ik zalf om de ergste jeuk van muggenbulten tegen te gaan.

Na een keer verhuizen staat deze jonge hibiscus op de juiste plek: half zon en beschut tegen wind.

De ginkgo biloba krijgt nieuw blad

Moestuin

Het gaat langzamer dan vorig jaar maar het gaat. Ik zie duidelijk verschillen met de foto’s van het blog van 9 mei.

Witlof – ? – wortel – peterseliewortel – wortel – knolselderij – biet

Ongeveer 6 soorten sla met andijvie en rucola. Daar pluk ik al van.

Elk jaar is er wel een soort die op de composthoop opkomt. Door zaden die in het keukenafval zitten. Deze keer pompoen of meloen, dat kan ik nog niet zien. Het gaat om de tweekleurige bladeren links. Verrassing!

Spinazie. Elke ochtend trek ik de grasjes eruit.

De sweet William met hoge aardbeienplanten en wijnruit op de voorgrond

Vruchten in de maak

Vrouwenmantel met haar beginnende gele bloemen

De maggi is al 50 cm hoog

De aardappels gaan lekker. Je kunt ze ook in een big bag kweken maar dan lijkt me dat het regenwater moeilijker wegloopt. Dan kunnen ze gaan rotten. Deze staan op zandgrond en dan loopt het snel de grond in.

Twee jaar geleden heb ik 3 pruimenboompjes en 3 appeltjes geplaatst. Goedkope, kleine boompjes. Nu komen er vruchten in! Geduld wordt beloond. Boven pruim en onder appel.

Dit gewas werd voor de bloei gedetermineerd als ‘eeuwige moes’. Het is heel handig spul want zo’n plant kan wel 10 jaar blijven staan. Een vaste groente dus. Dacht ik. Determineren laat ik doen door een facebookgroep, daar zitten mensen met veel verstand van zaken. Dacht ik. Ik had er een beetje een raar gevoel bij, die eeuwige moes zou ik voorlopig niet gaan koken en eten. Een paar weken na het bepalen van de soort, kwamen er mooie bloemen in. Nog maar een keer gevraagd in die groep. Het bleek Blizekruid te zijn. Zeer giftig. Ben blij dat ik op m’n gevoel ben af gegaan.

Prachtig geaderd.

Beestenboel

Poekje is een echte rauwdouwer. Ze leeft vooral buiten en vangt (en eet) vogels, muizen, mollen en nam wel eens konijnen mee. Als ze dan zit te kanen moeten we haar niet roepen want dan is ze afgeleid en laat ze de prooi liggen. Dat vinden we zonde. Laatst zag ik een hoopje zwart witte veren of zoiets. Toen ik dichterbij kwam, zag ik dat het de Hop vogel was. Die had ze ook gesnaaid nemen we aan. Dat is best knap; de hop was zo’n 30 cm hoog en heeft een lange scherpe snavel. Foto van internet:

Een beetje over van de aardappels en sperziebonen, ik had roti gemaakt. Dan roep ik de kippen maar Poekje komt ook kijken. Zij at de aardappels en links zie je de kippen het platbrood verorberen. Dit doen we niet vaak, ze krijgt uiteraard normaal kattenvoer.

Op een dag, tussen de buien door, ging ik wandelen. Ik struikelde bijna over een boomwortel en dat maakte geluid. In m’n linkerooghoek zag ik iets bruins opstaan tussen de nieuwe opslag van omgehakte bomen, en wegrennen. Het was een wild hert! Herten maken geluid, dat noem je blaffen. Het heeft ook wel iets van hondengeblaf. Het hert nam de benen en stak over, ik kon ‘m echt goed zien. Ik moest rechtdoor en later rechtsaf. Precies in dat gebied was het hert verdwenen. Hij/zij blafte nog steeds. Ik blafte ook en kreeg antwoord. Toen liep ik verder en wist waar het dier zich schuil hield. Ik zag ‘m weer en toen het later snel wegrende zag ik ‘m nogmaals. Wat mooi!

Buurman Slijptol wandelt met zijn kalkoenen. Buurman Sándor wandelt met zijn schapenkudde en hond, als er lammetjes zijn. En Bart wandelt met Poekje. Naar de oude ruïne vlakbij, waar ook de meidoorn staat en een grote vlier. Stevie heeft er lucht van gekregen en wil mee. Maar dan wordt Poekje jaloers en blijft Stevie op veilige afstand. Stevie gaat liggen rollen in het zand en wordt helemaal grijs. En Poekje blijft dan dichtbij ‘papa’ en kijkt boos 😁. Als Bart dan Stevie gaat aaien wordt Poekje helemaal dol en springt ze uit jaloezie bovenop Stevie. Het lijkt op spelen maar ondertussen…

Op een dag ging ik fietsen en zag dat de paarden verderop veulens hebben:

De kweekbak met meelwormen: veel wormen zijn al getransformeerd naar torren die hopelijk eitjes hebben gelegd. Ze krijgen elke dag vers gesneden wortel met de dunschiller en wit meel.

Ander nieuws

Soms luister ik naar omrop radio Fryslân om m’n Fries bij te houden. Of naar Sublime FM voor heerlijke, ontspannen jazzy funk of oude Motown muziek. Maar de laptop geeft zo’n blikkering geluid, daar is niks aan. Bart kwam met het idee een bluetooth speaker te gaan zoeken. Bij de hypermarkt Auchan hebben ze die dingen maar daar konden we niks uitproberen. In hetzelfde pand zit de Media Markt en daar kon het wel. Bart had van te voren een reggaenummer op de smartphone gezet, met een duidelijke bas. Dit was de testmuziek. Bij MM van alles uitgeprobeerd. Uiteindelijk werd het de JBL Flip 6. Geweldig, wat een tof geluid! Ik kan Flip gewoon mee naar buiten nemen – wel met de laptop erbij – of aan het touwtje in een boom hangen.

Het zwembadje staat weer klaar. Maar er is een weer een probleem zoals in de eerste 2 jaren: het water warmt niet genoeg op door de zon. Als het tegen de 40 graden is wil je wel even afkoelen. Maar dan is 18 graden veel te koud. Bart heeft het hele internet afgezocht naar systemen. Uiteindelijk is het gelukt, een warmtepomp die ongeveer 600 watt aan elektriciteit verbruikt en er komt ongeveer 3500 watt aan warmte het zwembad in. Het 2e probleem wat hij nu hoopt te tackelen is dat het water net erwtensoep lijkt. Mogelijke oplossingen: drijvertje met een chloor-pil, anti-algenmiddel, pH meten en corrigeren. Het lijkt een luxeprobleem maar je wil echt een duik nemen als het zo heet is. Alleen een zwembad is dus niet voldoende. We hopen dat het met deze randapparatuur gaat lukken.

Linksonder de warmtepomp

In het vorige blog schreef ik dat je hier geen tahin kunt kopen. Daarna kreeg ik tips van lezers: je kunt het bij drogist DM kopen en bij diverse online winkels.

De accu’s die we aan het zonnepaneel hebben ‘gehangen’, lijken hun beste tijd wel al te hebben gehad. Terwijl ze nog geen jaar oud zijn. Maar ja, misschien zijn autoaccu’s toch niet zo geschikt. Ik hoop dat we voor scheepsaccu’s gaan, van Victron Energy die ik in mijn oude huisje in Den Helder had. Een eigen huis is nooit af!

Twee mensen van vroeger hebben contact met me gezocht! Zo leuk! Een vroegere vriendin uit Friesland die ik van het MBO ken, we hebben het over 1989/1990. We hebben via de chat allerlei herinneringen opgehaald. We waanden ons weer in die tijd. Wat is de maatschappij toch veranderd. Ze had haar zoons verteld dat we vroeger muziek gingen luisteren bij een platenzaak. Daar keken ze echt van op. Ja, zo ging dat vroeger. Geweldig dat ze me zocht! En de ander is een vriend die ik sinds 2006 ken. Een heel andere tijd met heel andere herinneringen. Maar ook in Friesland toen ik daar vaak bivakkeerde. Met hem mail ik, we hebben 8 jaar bij te praten. Hij stuurde een pakketje met Hollandse lekkernijen! Ik voelde me gewoon jarig! Ojee al die suikers… toch maar lekker van genieten.

Eten / drinken

Vlierbloesems geplukt voor limonade. Overal zie je mensen de trossen in het wild plukken.

Leuk, al die bloemetjes op het aanrecht

Heerlijke roti gemaakt. Deze pannenkoekjes maak ik wel zelf. In tegenstelling tot de pitabroodjes die we bij de shoarma eten, dat is te moeilijk. Ik heb voor de rotikoekjes gele erwten gekookt, af laten koelen en gemalen met de staafmixer. Met peper, zout, meel, komijnzaad, water, gist en olijfolie gekneed tot een soepel deeg. Een uur buiten in de zon laten rusten en rijzen. Vier bolletjes van gedraaid die ik uitrolde tot platte koeken. Gebakken in weinig olie. Zeer goed gelukt. De smaak was heerlijk en ze werden niet hard of droog; ze bleven soepel.

De kruidenbouillon gebonden met aardappelzetmeel, dan heb je een heerlijke saus die goed op je eten blijft zitten.

Met het vermijden van lactose gaat het goed. Inmiddels heb ik een goed recept voor ‘red spread’ zoals ik ‘m noem: boterhamspread van red kidney beans. Met tomatenketchup zonder suiker, gemalen pinda, peper, olijfolie en geroosterde sesamzaden. De rode gedroogde nierbonen heb ik gezaaid en ze komen al op! Een ander beleg is spread van zwarte bonen met tijm of pizzakruiden. En ik eet radijsjes en sla uit de tuin.

We gingen wegens Bart z’n verjaardag uit eten. Ik vroeg langs m’n neus weg of ze lactosevrij hadden. En ja, alle desserts op de kaart konden ze óók zonder lactose opdienen. Wat een geluk! Dit is ‘somloi’, een soort zompige, halfzoete cake in een zwembadje van bijna pure chocola… Dit restaurant gaan we onthouden!

Voor wie geïnteresseerd is in post Apocalyptische films, de lijst is onlangs bijgewerkt: https://tanyalife.hu/2022/12/04/van-herfst-naar-winter-en-films/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *