Ironie en tuinnieuws

Heb ik dat? Heb ik een maand of twee geleden geleerd kaas te maken, blijk ik een lactose intolerantie te hebben 😁. Ironie ten top. Vorig jaar zomer begon het. In de hete zomer is het heerlijk een beker yoghurt te eten, lekker koel. Maar ik kreeg steeds van die vervelende buikkrampen. Ik wist niet direct wat het kon zijn maar het hielp als ik de yoghurt ‘s middags nam en niet in de ochtend. Probleem opgelost, dacht ik. De yoghurt hier is veel minder zuur dan in Nederland, dat komt doordat er meer lactose in zit. Dit voorjaar kreeg ik diezelfde rare krampen, na het eten van mijn zalige kaasjes. Toen wisten we het allebei: het kon wel eens een lactose probleem zijn. Ik ben er niet mee naar de huisarts gegaan, ik zoek het zelf wel uit. Er staat genoeg informatie op websites van ziekenhuizen. De symptomen kloppen. Oké, dan doe ik 6 weken ‘eliminatie’. Dat wil zeggen: je schrapt alles waar lactose in zit. Daarna kun je dan ‘provocatie’ gaan doen; je neemt een klein beetje van iets waar lactose in zit zodat je er achter kunt komen hoeveel je lichaam kan hebben. De 6 weken zijn nog niet om, maar ik ben al over de 4 weken bezig. Ik moet zeggen dat ik het niet eens echt erg vind. Er zijn genoeg lactosevrije toetjes in de handel en dingen als kookroom en melkvervangers. En je hoort wel ergere dingen. Nu heb ik al jaren een suikerarm dieet maar ik kan tegenwoordig beter tegen suiker dan tegen lactose. Dat is dan best wel een beetje gek. Maar: het zelf kaas maken kan gewoon doorgaan want ik laat ze langer rijpen zodat de lactose langzaam wordt afgebroken. En dat werkt, soms eet ik een boterham met kaas en heb ik nergens last van. Ook gaan we niet meer zo vaak uit eten, dat hadden we vorige maand al besloten. Eten in restaurants is heerlijk maar de gerechten zijn erg vet, zout en met lactose. Het informatie opzoeken bleek ook heel eenvoudig. En er zijn genoeg etenswaren die je gewoon kunt blijven eten omdat ‘t er niet in zit.

Naast zelf brood bakken doe ik sinds kort ook aan zelf broodbeleg maken. Het lekkerst vind ik de selderijsalade. Een stuk knolselderij grof raspen, een stuk wortel idem dito, besprenkelen met wat vers citroensap, stukjes walnoot er door, een paar eetlepels (magere) mayonaise en klaar. In mayonaise en eieren zit geen lactose.

Een andere bekende is zelf humus maken. Gedroogde kikkererwten een nacht laten weken, dan een uur koken tot ze gaar zijn. Sesamzaden roosteren in de oven tot ze licht goudbruin zijn. Dit samen in de staafmixer met olijfolie, koriander, knoflook, vers gemalen peper en een snufje zout. In Nederland kun je bij de toko sesampasta (tahin) kopen maar dat is hier niet, de sesamzaden zijn er gelukkig wel. Ook heb ik een pasta gemaakt van rode kidneybonen maar die wil ik nog wat uitgebreider testen. Het was lekker en het zijn allemaal gezonde etenswaren. Zo krijg ik veel groenten en peulvruchten binnen. Elk nadeel heeft z’n voordeel. Én niet te vergeten; al die groenten en peulvruchten kan ik zelf kweken in de moestuin!

Dat groene pakje rechts is kookroom maar je kunt er ook heerlijke slagroom van kloppen.

De lente is eindelijk losgebarsten! Iedereen is er aan toe. Het is vaak rond 11.00 uur al boven de 20 graden. De was kan weer buiten drogen. De elektrische dekens liggen in de kast. De koolmezen nestelen wederom in de meterkast! De kippen gaan steeds later op stok. Poekje baalt van de warmte en is weer hele nachten buiten. Overdag ligt ze onder een struik te slapen. Stevie is zijn wintervacht en wat vet kwijt en ziet er weer stralend uit. Onze armen, handen en gezichten hebben al een gezonde kleur. De zomerjassen, die we maar een paar weken hebben gedragen, kunnen aan de kapstok blijven hangen. Het wordt binnenkort tijd om het zwembadje op te zetten. Daarvoor verplaatsen we het houten rode tuinsetje en verschijnt er een stuk zand. Aangezien de kippen steeds over de hekjes – die het terras van het veld scheiden – springen, konden ze het stuk zand mooi schoonmaken. En na hun werk gingen ze zandbadje doen. Een lollig gezicht als ze zo liggen te woelen en te flapperen met hun poten en vleugels. Ze zijn dan erg tevreden en logisch ook want zo raken ze parasieten kwijt.

Je krijgt als mens niet vaak de kans een mol in het echt te zien. Waarschijnlijk heeft Poekje hem gevangen. Ziet er lief en zacht uit, een interessant beestje met echte graafhandjes. Dit diertje is ruim 10 cm lang. Wij plaatsen geen klemmen of andere gekkigheid. Dan m’n gras maar naar de knoppen; mollen mogen er ook zijn!

Ik voel me een stukje beter dan tijdens de winter. Regelmatig ga ik naar het dorp op de e-bike, wat een uitvinding! Het is vice versa maar 12 kilometer maar net leuk om te doen en ik geniet er erg van, je ziet zoveel meer onderweg. We hebben sinds een half jaar alle anti-aanbak pannen de deur uit gedaan en vervangen voor gietijzeren pannen. Dat zal ook wel bijdragen aan een gezonder gevoel. Bart heeft alle oude, aftandse, lelijke, met verf besmeurde stopcontacten en lichtschakelaars vervangen door mooie nieuwe. Ook heeft hij de auto een nieuwe ‘garage’ gegeven: we hadden twee jaar geleden een grote partytent tweedehands gekocht maar we houden helemaal niet van feestjes 😁. Het geraamte had Bart neergezet en van schaduwdoek een tijdelijke overkapping gemaakt. Maar nu was het toch tijd voor de echte tent, die houdt de felle zonnestralen beter tegen. De auto staat lekker koel. Als de wind de tent met rust laat, mag ie het hele jaar blijven staan. We hebben wel een ruimte binnen in het bijgebouw die bij de verkoop ‘de garage’ werd genoemd, maar daar kan de auto niet heen rijden i.v.m. hoogteverschil op het erf. Daar staat de zitmaaier en daar heb ik rijplaten voor.

Grasmaaien is echt mijn ding. Als ik maandag na de Hongaarse les toe ben aan wat anders, ga ik het perceel fatsoeneren. Als je het bos niet meetelt, hebben we 3000 m² aan erf met terras en moestuin. Daar gaat natuurlijk de bebouwing van af. Dan maai ik ook buitenom nog twee stukken en zo kom ik waarschijnlijk wel op een slordige 1000 m² totaal, dat red ik nu makkelijk op een dag. Daarna moet ‘Erica’ wel even door de wasstraat want vocht en gras is funest. Dat doen we samen want ik krijg de voorkant niet goed opgetild. Dan gaat de hoge drukspuit erop, even laten drogen en ze kan de garage weer in.

Buitenom langs het erf.

De andere kant buitenom, in de verte de zwarte schapen

De laatste maanden had ik behoorlijk wat verschillende soorten groenten en kruiden voor gezaaid. Het is pas van 11 t/m 14 mei IJsheiligen maar ik ben al bezig alles in de volle grond te plaatsen. Het is zo warm en de kachel staat al weken uit, ik gok dat IJsheiligen hier niet helemaal geldt.

De sanseveria en de laurier blijven uiteraard binnen.

Vorig jaar hadden we twee rollen schaduwdoek gekocht om de planten buiten te beschermen tegen de zon. Nu ik de definitieve moestuin heb aangelegd, was het tijd om langs de bakken boomstammen te plaatsen, daar gaas op te monteren en daar dan het doek op vast te maken. Vorige zomer was dus een soort test en helaas waaide het doek hier en daar kapot. Ik heb nog niet alle stammen er in gezet maar wel voor de eerste drie rijen. We hebben het doek nu beter vastgemaakt door er latten op vast te schroeven. Nou ja, dat hopen we. We doen gewoon weer een experiment.

Er moesten twee stukken aan elkaar worden genaaid maar het ene zat al op de paal. Nou, als het doek niet naar de naaimachine kan komen, komt de naaimachine gewoon naar de moestuin!

Dit zijn de eerste drie rijen, er moeten er nog vier… 😕 Gaas en doek plaatsen is niet veel werk, maar al die gaten maken met de grondboor en dan tig palen zetten… 😕 Door de doeken begint de schaduw in te vallen vanaf een uur of half twee. De groenten doen het al heel goed:

Wortel – peterseliewortel -wortel

Wortel – ui – wortel. Tja, we zijn gek op wortels! En wij niet alleen, ook de meelwormen. Die gebruiken wortelschijfjes om van te drinken. Nee, zelf eten we natuurlijk geen insecten! Ik ben toch geen kip. Ik vind het maar raar dat dat in Nederland en andere landen steeds normaler schijnt te worden. Als je ‘t mij vraagt, wordt ‘t je gewoon opgedrongen. De meelwormen kweek ik voor de kippen, die zijn er gek op. En ze zijn gezond.

Spinazie

Tuinbonen

Aardappels

De permacultuur rij met alles door elkaar: magnolia, kamille, eeuwige moes, aardbeien, hergroei lente-ui, hergroei prei, andijvie, tabak, selderij, viooltjes, munt, vrouwenmantel, stokroos.

Aardbeien in bloei met zelfgemaakte mulch uit de versnipperaar

Chocolademunt van 1 of 2 jaar geleden, komt mooi door de scheuren heen gegroeid.

Woekerende aardperen, vandaar dat ze in een badkuip staan.

Vruchtvorming in een bessenstruik

Lekker veel citroenmelisse voor de thee

Valeriaan en kaasjeskruid in de border voor huis. Ik heb er oude dakpannen in gelegd want de kippen haalden alles overhoop.

De rechter rabarber is zaad gaan vormen. Je kunt de bloem er uit knippen maar ik laat ‘m lekker gaan.

Het stikt hier van de witte seringen!

En een paar paarse, ze ruiken heerlijk. Het parfum der aarde.

Appelbloesem

Hemelboom uitlopers

Beginnende bloemen van de boerenjasmijn

Het lijkt erop dat de spar appels aan het maken is, dat zou dan voor het eerst zijn in drie jaar. Geen idee of dat klopt. Wie het weet mag het zeggen.

Uit eigen tuin pluk ik citroenmelisse, munt, vrouwenmantel, brandnetel en kleefkruid om te drogen en later als thee te gebruiken. Heerlijk!

Wildplukken vind ik ook te gek. We drinken elke dag een kopje meidoornthee als hart- en vaatversterker. Mijn bloeddruk is mede hierdoor tot op een heel gezond niveau gekomen. Helemaal zonder medicijnen. We kopen meidoornthee bij het biologische winkeltje in het dorp. Maar de struik staat natuurlijk ook in het wild. Vlakbij ons heeft een huis gestaan, je ziet heel vaag nog wat resten. Naast die ruïne staat een hoge meidoorn. Helaas bloeit ze maar twee weken per jaar. Ik heb nog leuk wat kunnen plukken. Dan spoel ik alles en doe het in de voedseldroger voor ca. 2 x 10 uur. In Nederland pikte ik altijd in het voorjaar de bloesems van de lijsterbes, die werkte heel goed tegen m’n hooikoorts. De vlierbloesem begint ook al te komen, die volgt dan mooi op de meidoorn.

Tot slot nog een leuke tip voor eten, want dat kan hier natuurlijk niet ontbreken 😁. Hardgekookt gevuld ei onder een hoedje van een halve tomaat met dotjes mayo!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *