Een kritische noot en eindelijk voorjaar

Alcohol en autorijden gaan niet samen. In Nederland mag je met 1 biertje op nog achter het stuur kruipen; in Hongarije niet. Je riskeert niet alleen een boete, ook kun je je rijbewijs kwijtraken. De politie is soms makkelijk in bepaalde situaties maar er zijn 2 dingen die ze als speerpunten hebben: gordels om en geen drank. Nul komma nul alcohol voor de chauffeur. In sommige filmpjes van Nederlanders die hier wonen, zie je dat mensen gezellig met een clubje zitten te ‘sappen’ en daarna weer met de auto naar huis gaan. Een gevaar voor jezelf en de andere weggebruikers. Als je goed kijkt, zie je dat sommigen ook geen gordel dragen. Een gevaar voor jezelf. Wij drinken alleen alcohol als we niet meer hoeven te rijden en gordels dragen we uiteraard altijd. Ook zijn er emigranten die de houding hebben ‘Nederlanders in Hongarije mogen alles’, wat wij dikke flauwekul vinden. We zijn nog steeds te gast en we willen geen gedoe. Dat soort praktijken deden we in NL ook niet.

Via de mail kreeg ik een aanbod voor een cursusweek in Hongarije, door Nederlanders. Bij hen had ik een online jaarcursus gevolgd. Elke week een les gekregen, interessant – met allerlei recepten uit de natuur – maar niet hoogstaand. Dezelfde mensen bieden nu een scala van workshops aan in de vorm van praktijkweken. De prijs is maar liefst achthonderdnegenennegentig euro!! € 899!! In een land dat op veel gebieden een stuk goedkoper is dan Nederland! En je krijgt niet eens een eigen slaapkamer, ja voor een meerprijs van € 150. Alles wat in die cursus wordt gegeven, kun je gewoon op internet opzoeken. Ik heb voor al mijn tincturen, recepten en dingen als brood bakken en kaas maken, ook gewoon het internet geraadpleegd. Er is zoveel te vinden. Dat kost je alleen je abonnement wat je toch al hebt, wat tijd en evengoed je materialen.

Hyacint en blauwe druifjes

Iemand zei ooit tegen mij: ‘je maakt zoveel zelf, waarom ga je geen cursussen geven?’ Nou gewoon, omdat iedereen het zelf kan opzoeken en uitproberen. Je hoeft geen dure workshops te kopen. Bovendien vind ik dat dit soort informatie gratis en voor iedereen beschikbaar moet zijn en niet alleen voor mensen met een dikke geldbuidel. En wij kunnen geen cursisten herbergen; dan moeten we de mensen met een tent op het erf laten kamperen, wat op zich prima zou kunnen. Ware het niet dat er dan een douche- en toiletgebouw moet komen. En een vergunning daarvoor. Plus dat ik dan als een chef-kok en serveerster ineen de hele dag koffie en eten moet gaan regelen. Het recept en de beschrijving om kaas te maken, is gewoon op dit blog beschikbaar. Wij hebben het zelf uitgevogeld, dat kan een ander ook. Ook kreeg ik op het blog over kaas maken, een soort verzoek in de gebiedende wijs: ‘Wanneer ik in Hongarije kom wonen, kom ik bij je in de leer!’ Eehh… pardon? Heb ik mij daarvoor beschikbaar gesteld? Nee dus.

Forsythia

Wij zijn voorstanders van autodidact leren, het recht van eigendom en right to repair. Educatie en ontwikkeling zouden, net als schoon drinkwater en gezond voedsel, voor iedereen beschikbar moeten zijn is mijn bescheiden mening. Ik zou het liefst willen dat iedereen een lapje grond tot zijn beschikking heeft of krijgt, om eigen onbespoten voedsel te verbouwen. Met een goed werkende waterpomp.

Japanse sierkers

Er zijn fabrikanten die algemene onderdelen van bijvoorbeeld een laptop (een knop die zegt of de laptop open of dicht is) voorzien van een serienummer dat als het ware getrouwd is met de machine. Als je dit onderdeel vervangt omdat het nodig is, werkt het niet of niet goed. Dan blijft de laptop openstaan en onnodig stroom verbruiken. En dan moet het apparaat met speciale software, die uiteraard alleen de fabrikant heeft, opnieuw gaan trouwen met het betreffende onderdeel. Dat loopt in de papieren. John Deere heeft dit met tractors. Het automerk BMW biedt stoel- en stuurverwarming aan als in een abonnement. Pas als je dat abo neemt, wordt het aangezet. Terwijl het je eigen auto is. Overigens is dit meer het recht van eigendom.

Deze cactus komt spontaan op naast ons huis, volgens de determinatiegroep op Facebook is dit opuntia humifusa

Het kan nog erger: er was een vrouw die werd overvallen op haar eigen oprit, de dieven gingen er van door met haar auto maar haar kind zat nog op de achterbank. De auto had een gps systeem om op afstand te kunnen zien waar het voertuig is. De politie nam meteen contact op met de fabrikant om de locatie van de auto te achterhalen. De fabrikant weigerde dit omdat de vrouw het abonnement niet had! Bart heeft voor zijn Lenovo laptop zelf een nieuw scherm en een nieuwe accu geïnstalleerd. Dat kun je bij die veel te dure en te grote concerns wel vergeten. Zij behouden een groot deel van het eigendomsrecht en jij kunt langs de kassa. Je wil toch helemaal geen merken kopen waarbij je tot slaaf wordt gemaakt?

Vorige week uit eten geweest met de restaurantvrienden: wat een mega mooi toetje!

Update kaas: de eerste kaas gemaakt eind februari is inmiddels op. Het was ontzettend lekker. Ik heb ‘m geen 6 weken laten rijpen omdat ik vond dat de smaak achteruit ging. Ik heb ‘m gegeten als ultra jonge kaas. Vroeger hield ik daar niet van maar dat betrof supermarkt kwaliteit. En dat is in vergelijking met huisgemaakt, niet meer dan plastic met een smaakje.

De eerste kaas
Alle kazen (‘sajt’ = kaas maar ook ‘pers’)

De kippenfeuilleton.

De dames zijn van origine bosdieren dus liet ik ze daar grazen. Maar toen legden ze per dag maar 2 eieren in het huisje. We hebben ons rot gezocht naar de rest, het hele bos uitgekamd en niets gevonden. Te goed verstopt. Een klein experiment gedaan: het luikje in de poort naar het bos er weer voor gedaan en ja hoor, toen lagen er weer netjes 4 eieren in het huisje!

Narcis
Tijdens een wandeling

3 reacties op “Een kritische noot en eindelijk voorjaar”

 1. Hallo Nathalie,

  ‘Wanneer ik in Hongarije kom wonen, kom ik bij je in de leer!’

  Ik schrik ff…
  Ik heb laatst die reactie geschreven op FB, idd bij je blog over het kaas maken.
  Misschien had ik dat uitroepteken weg moeten laten maar ik wil je bij deze op je hart drukken dat ik mijn reactie enkel en alleen als compliment heb bedoeld en met een hele dikke knipoog.
  Sorry als ik jou tegen de borst heb gestoten hiermee.

  Ik ben het helemaal met jou eens over wat hier nog meer schrijft en geniet iedere keer weer van je blog.

  1. Hoi Gabi, Erg bedankt voor je reactie met verduidelijking. Ik zou ook meteen hebben kunnen reageren op Fb maar soms word ik een beetje moe van de mensen die de indruk geven te willen ‘meeliften’, vandaar. Dank dat je zo van het blog geniet, ik blijf zeker schrijven. Er zullen wel vaker wat minder leuke dingen aan de orde komen want internet is ook maar een afspiegeling van de maatschappij. En natuurlijk komen er ook positieve dingen te staan zoals het op de hoogte houden van de lezers met alle ontwikkelingen die we hier mogen meemaken. Hartelijke groet, Nathalie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *