Een paar updates

Hoe zou het met de kaas zijn? De bosput bleek niet geschikt als bewaarplaats; die was veel te vochtig. De kaas begon heel nat te worden en dat leek ons niet goed. We hebben de kaas en het tafeltje verplaatst naar een kamer binnenshuis. Daar zaten de katten ook graag, maar dat mag niet meer van pappa en mamma 😁. Daar kunnen we nog iets op vinden want de kazen moeten eigenlijk in een kast omdat dat donkerder is. Daarvoor moet er eerst een zelfde soort houten plank komen waar de kazen op komen te liggen en ik moet dan eerst de kast uitmesten 😁. Ja, kazen als in meervoud. We hebben een week na de eerste, nog twee exemplaren gemaakt. Inmiddels hebben we zelf 2 kaasvormen besteld en gekregen. We waren weer in Kecskemét en namen 10 liter rauwe melk mee van de automaat. Hetzelfde proces heb ik ongeveer herhaald. Er liggen dus nu 3 kazen in een halfdonkere kamer die gewoon elke dag wordt gelucht.

We kregen vorige week visite van Vera en Fred want zij wilden n.a.v. het vorige blog een boek over kaas maken komen brengen! Geweldig, we kregen zelfs 3 boeken en een kaasvorm! Ook gaven zij als ervaren makers een aantal adviezen. Wat bleek; in het recept dat we hadden gekozen, stond niets over de hygiëne die echt wel nodig is. Ik liet de kazen zien en ja, er zaten heel kleine donkere spatjes op. Ik had wel steeds m’n handen gewassen maar je moet ook je spullen steriliseren las ik later. Die rare stukjes er af gesneden en alle kazen met een mengsel van water en azijn schoongemaakt. Omdat de eerste kaas er het ‘ergst’ aan toe was, was het advies om die maar aan te snijden. Dat heb ik gedaan en geproefd… Wauw! Zó hoort een kaas te smaken! Dit is zelfs nog beter dan uit een Nederlandse supermarkt, dit smaakt als restaurant kwaliteit! Maar ik kan me inhouden en pak elke dag maar een klein stukje, kan ie toch nog doorrijpen. En nee, ik ben niet ziek geworden! 😁

De vorige keer schreef ik dat we geen gepasteuriseerde melk wilden gebruiken maar rauwe en het zelf zouden pasteuriseren. Klopt nog steeds maar er is waarschijnlijk een ander issue: gepasteuriseerde melk is hier niet verkrijgbaar. We hebben op de verpakkingen gekeken van melk bij de Spar, alles is op hoge temperaturen verhit, daar kun je geen kaas van maken. Ik moet dit nog verder uitzoeken maar dat kan een cultuurverschil zijn want in Nederland bestaat dat wel. Dan zijn we dus afhankelijk van de melkautomaat in ‘de grote stad’ en dat vind ik een behoorlijk nadeel. Samen met de lerares Hongaars heb ik een korte advertentie opgesteld om naar rauwe melk in ons dorp te vragen maar helaas nog geen resultaat. Zelf naar boerderijen stappen waar we koeien zien is nog niet zo simpel.

De moestuin heb ik afgezet met gaas, helemaal rondom. Want ik wilde de kippen los laten op het erf maar je snapt het wel: als die een plantenbak zien maken ze er een ongelofelijk zooitje van en kun je wel dag zeggen met je handje tegen je zaden. De kippen kunnen zelf in het bos komen. We hadden een stukje gaas opengeknipt voor de katten en dat aan de kippen laten zien. Dat werkt. Alleen nu legt er maar 1 kip een ei in het huisje! Van de week ben ik in het bos gaan zoeken naar eieren, het leek wel Pasen. Maar helaas, niks gevonden. Het is wel gezelliger op het erf nu ze loslopen en je achtervolgen…

Ik heb nu 14 moestuinbakken gebeitst en in elkaar gezet. In een paar heb ik al wat gezaaid: alle soorten sla en rucola die ik had inclusief de heel oude zakjes die al over datum waren. Een bak met tuinbonen en een rijtje peultjes. Een bak met ui en wortel, dat is een goede combinatie. De ui houdt de wortelvlieg weg en de wortel houdt de uienvlieg weg. Dat is een oude bekende. Ook staat er witte radijs en vroege koolrabi. De knoflook die ik in oktober heb gepoot, staat er goed bij. We hadden eindelijk een paar dagen stralend weer met een blauwe lucht, het was fijn eindelijk weer eens wat te doen aan de tuin. Ik hoor meer mensen klagen over het te koude voorjaar en de te late lente. Maar er lopen al wel bloesems uit!

Ook was het weer tijd om binnen voor te zaaien, dat vind ik altijd een erg leuk en bemoedigend moment. Van 07.00 tot 22.00 uur staan de lampen in de grow-kast aan en is de temperatuur ingesteld op 21 graden. Over een week of 2 hoop ik de eerste groene sprietjes boven te zien piepen!

Toen we laatst nog wel een overvloed aan eieren hadden, ben ik pasta gaan maken. We hebben zo’n machientje gekocht. Ik gebruikte durummeel en het was heerlijk, maar wel een hoop geklieder. Misschien komt de handigheid er later wel in.

Het pastadeeg is zo plakkerig dat je extra bloem moet toevoegen voordat je de plak in het machientje doet. Alles zat er onder…😁

Het pastadeeg

Als het maken van kaas en pasta makkelijker gaat, lijkt het me tof om gemalen kaas over die heerlijke verse pasta te strooien. Samen met verse, onbespoten groente uit eigen tuin!

Laatst zat ik te bedenken wat je nog meer zelf kunt maken en ik kwam uit bij breien. Dat heb ik als kind geleerd. Het is wel bijna 40 jaar geleden maar ik dacht: ik koop gewoon pennen en een bol en ik zie wel. Wat bleek: jong geleerd is oud gedaan want ik wist nog veel. Zo heb ik eerst een soort proeflapje gemaakt met 4 verschillende steken, zo heten die dingen toch? En ik had van een vriendin op de basisschool geleerd hoe je breiend kunt opzetten, wel zo makkelijk.

Het proeflapje op een satéprikker, dat bewaar ik. Bovenaan: alleen recht breien, beide pennen. Daaronder: 1 pen recht, 1 pen averecht. Als 3e: 1 steek recht, 1 steek averecht en dan begin je elke pen met dezelfde steek, dit noem ik de boordsteek. De 4e: hetzelfde als 3 alleen dan de ene pen met recht beginnen en de andere met averecht. Dat noem ik de kruissteek of het schaakbord. Wie het weet mag het zeggen: als mijn benamingen niet kloppen, lees ik dat graag in de reacties hieronder. Ondertussen ben ik fanatiek aan de slag gegaan en heb een lila muts gebreid en een pompoentje gemaakt. Vroeger deed je dat met 2 kartonnetjes maar het kan ook op je hand. YouTube was erg welwillend toen ik dit ging opzoeken. De muts is iets te wijd en zal wegwaaien als ik op de fiets zit maar hij is wel lekker warm tot over m’n oren. Op dit moment ben ik een sjaal aan het maken van hetzelfde garen. En natuurlijk werd het prachtig lenteweer toen de muts eenmaal klaar was 😁!

Sjaal begonnen met de boordsteek
Allebei creatief: Bart maakte dit leuke kussensloopje op de naaimachine
Van het rechterkussentje in de stro-kist heb ik de sloop gemaakt op de naaimachine
Mijn 1e werkstuk sinds jaren; een kleedje voor in het kistje waar Kis in slaapt. Overigens noemen we haar altijd ‘Poekje’. Twee stoffen op elkaar genaaid. Ik vind het moeilijk werken, mijn ogen laten me in de steek als het om details gaat, dat flinterdunne draadje in de machine kan ik bijna niet zien. Ik denk dat breien toch meer mijn ding is.
Krentenbollen gemaakt! Wat je hier niet hebt, kun je zelf maken. Van durummeel, palmsuiker en natuurlijk citroenrasp, dat maakt de smaak! Ze waren heerlijk.
Van een Nederlandse dorpsgenoot kreeg ik 10 druivenstekken, dankjewel!

4 reacties op “Een paar updates”

  1. En weer een leuk informatief schrijfstukje.
    En ook steeds meer off the grid met al dat groenten en fruit wat er uit de beplanting voort komt.

    Blijf schrijven ,ik ben net een spons op het gebied van info.
    Kan je de kippen geen vlaggetjes mee geven zodat ze de gelegde eieren in het bos kunnen markeren? 😁

    1. Dag Eric, wat een leuke en bemoedigende reactie! Schrijven blijf ik zeker doen, ik kan het gewoonweg niet laten 😁. Ben je zelf ook bezig met off grid? Ja, die vlaggetjes, we dachten we geven ze paarse levensmiddelenkleurstof door het eten, dan vallen de eieren meer op 😁. Groet, Nathalie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *